Webs relacionades
Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya
Publicació / prefacis dels consellers

Prefacis dels consellers

Prefaci a: Mètodes i Catalunya (darrers volums)

Catalunya és un país ric en boscos. Al voltant del 40% del país està cobert de bosc. Els boscos són elements emblemàtics del patrimoni natural i ecosistemes molt preuats, perquè ens forneixen un ampli ventall de béns i serveis ecològics, econòmics i socials. La quantitat i el bon estat ecològic dels boscos són per tant termòmetres de la qualitat ambiental d'un país.

Per aquests motius, el Govern de la Generalitat està compromès amb la gestió sostenible dels boscos de Catalunya, una gestió que ha de fer compatibles la conservació i millora de les masses forestals, l'aprofitament ordenat dels recursos fustaners i no fustaners, i el manteniment de les funcions ecològiques i socials dels boscos. Per dur a terme aquesta política calen instruments legals, administratius, tècnics i financers.

Dins d'aquest marc, la Generalitat de Catalunya va encarregar al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) la realització de l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya (IEFC), un inventari innovador que per primer cop va mesurar no tan sols les variables clàssiques dels inventaris forestals, orientades a saber les existències i les produccions de fusta, sinó també altres variables referents al funcionament i la biodiversitat dels boscos.

La informació obtinguda i elaborada acuradament pels equips del CREAF representa una radiografia detallada dels nostres boscos, una eina bàsica per orientar la presa de decisions per part del Departament de Medi Ambient i Habitatge i dels professionals del sector forestal. La publicació de la síntesi dels resultats de l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya, iniciada l'any 2000 i de la qual el present volum en forma part, contribueix a posar a l'abast de tothom aquesta valuosa informació.

Salvador Milà i Solsona
Conseller de Medi Ambient i Habitatge
de la Generalitat de Catalunya (2004)

Prefaci a: Regió Forestal I, Regió Forestal VII i Regió Forestal VIII

Conèixer per a gestionar. Aquest podria ésser el lema de l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya que la Generalitat de Catalunya va encarregar al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i que aquest va realitzar entre els anys 1988 i 1998. Un inventari innovador que per primer cop va mesurar no tan sols les variables clàssiques dels inventaris forestals, orientades a saber les existències i les produccions de fusta, sinó també altres variables referents al funcionament i la biodiversitat dels boscos.

És precisament per les seves característiques com a ecosistemes funcionals i biològicament diversos, i mitjançant una gestió forestal assenyada, que els boscos forneixen el ventall de béns i serveis ecològics, econòmics i socials pels quals són preuats, i que els fan element emblemàtic del patrimoni natural d'un país. L'èxit dels països capdavanters es valora en definitiva per la qualitat de vida dels seus ciutadans, la qual va lligada cada cop més a la qualitat del seu medi ambient. La quantitat i el bon estat ecològic dels boscos són bons termòmetres d'aquesta qualitat ambiental. Per aquests motius, la política forestal del Govern de la Generalitat pretén assolir la gestió sostenible dels boscos de Catalunya, una gestió que faci compatibles la conservació i millora de les masses forestals, l'aprofitament ordenat dels recursos fustaners i no fustaners, i el manteniment de les funcions ecològiques i socials dels boscos. Per dur a terme aquesta política calen instruments legals, administratius, tècnics i financers, molts dels quals s'han anat implementant des de l'aprovació de la Llei Forestal de Catalunya, l'any 1988.

La publicació de la síntesi dels resultats de l'Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya constitueix un d'aquests instruments tècnics. La informació obtinguda i elaborada acuradament pels equips del CREAF representa una radiografia detallada dels nostres boscos, una eina bàsica per orientar la presa de decisions per part del Departament de Medi Ambient i dels professionals del sector forestal

Ramon Espadaler i Parcerisas
Conseller de Medi Ambient
de la Generalitat de Catalunya (2002-2003)

Prefacis a: Regió Forestal V (primer volum editat)

Aquest és el primer dels nou volums atapeïts de xifres, gràfics i mapes, síntesi dels treballs de l'inventari ecològic i forestal de Catalunya (IEFC) que el CREAF ha anat duent a terme amb discreció i eficàcia de 1988 a 1998. El CREAF es plantejà, més de deu anys enrere, un repte ambiciós i anticipador, el de mesurar sistemàticament, en un nombre prou significatiu d'estacions, totes aquelles variables que permetessin avaluar amb certitud les funcions ecològiques i econòmiques de les masses de bosc de Catalunya.

I si l'aposta del CREAF havia estat agosarada, la resposta de les institucions que li han donat suport tots aquests anys ha estat a l'açada d'aquella ambició. Potser perquè la sensibilitat dels catalans pels temes que afecten la gestió sostenible dels recursos naturals ve de lluny i ha estat creixent en aquests últims anys, hi ha hagut preocupació per donar una resposta sòlida i fonamentada amb dades positivament fiables als nombrosos interrogants que planteja el futur dels nostres boscos. Potser també perquè hem comptat amb una escola ecològica pròpia, que s'arrela en el mestratge d'en Ramon Margalef, un dels nostres científics més universals. Una escola que té entre els seus exponents més prestigiosos aquest Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals que, al llarg de deu anys, ha respost al repte de mostrejar més de 10.000 emplaçaments forestals de Catalunya i extreure'n més de dos milions de mesures d'una colla de variables i que ara ens ofereix la síntesi dels seus resultats amb aquesta publicació. Una síntesi que, sens dubte, serà un sòlid fonament per a la gestió sostenible dels nostres boscos i per orientar les mesures a prendre en aquest àmbit des del Departament de Medi Ambient.

Felip Puig i Godes
Conseller de Medi Ambient
de la Generalitat de Catalunya (2000-2001)

CATALUNYA, UN PAÍS FORESTAL

Aquest primer volum de l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya (IEFC), fruit d’un important esforç col·lectiu, crec que és una magnífica eina per conèixer millor la realitat forestal de Catalunya a les portes d’un canvi de segle i de mil·lenni.

Com se sap, la posada en marxa de l’IEFC s’ha de considerar com una iniciativa innovadora pel fet de considerar els boscos no només en els seus aspectes productius, sinó també en els ecològics. Per tant, es pot dir que l’IEFC, el qual ha estat finançat per la Generalitat (1988-1998), ha significat també avançar-se a l’actual tendència de reconèixer la multifuncionalitat dels boscos i valorar-ne més adequadament l'aportació des del punt de vista ecològic.

Crec que cal ressaltar el paper que té el bosc en la societat catalana en els capítols de l’economia, del medi ambient i del lleure. Segurament els nostres boscos són els més concorreguts del món. El desplaçament al bosc per gaudir de la natura i aprofitar-ne els seus recursos és tradicional a casa nostra.

Aquesta freqüentació té aspectes positius, però també negatius. Cal, per tant, una conscienciació dels ciutadans pel que fa a la nostra riquesa forestal i un control adient de l’explotació econòmica, perquè s’ha d’aconseguir que puguem continuar fruint d’aquest bé extraordinari que és el nostre bosc.

Per tot això penso que aquest llibre que teniu a les mans, el primer volum de l’IEFC, fruit d’un treball d’alt nivell científic, pot facilitar als especialistes, en particular, i al gran públic, en general, una visió molt acurada de quina és la situació forestal a Catalunya.

Francesc Xavier Marimon
Conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca
de la Generalitat de Catalunya (2000)
© CREAF 1997-