Webs relacionades
Inventari Ecol˛gic i Forestal de Catalunya
1988 Es constitueix el Centre de Recerca Ecol˛gica i Aplicacions Forestals (CREAF) amb el triple objectiu de realitzar recerca sobre els sistemes ecol˛gics terrestres, desenvolupar eines per millorar la gestiˇ del medi i difondre aquests coneixements.
  S'inicia l'Inventari Ecol˛gic i Forestal de Catalunya (IEFC). Un dels principals motius que va impulsar l'elaboraciˇ d'aquest inventari al marge dels inventaris nacionals elaborats per l'antic ICONA, va ser la manca d'informaciˇ dels inventaris tradicionals sobre aspectes ecol˛gics com sˇn l'˙s de la llum, l'aigua i els nutrients.
1994 Comenša el Mapa de Cobertes del S˛l de Catalunya (MCSC) per determinar la superfÝcie de bosc a mostrejar en l'IEFC.
  Arrel de la gran quantitat de superfÝcie de bosc cremada l'estiu d'aquell any es va decidir d'acord amb el DARP elaborar una sŔrie de mapes que reflectissin el risc d'inici d'un incendi i el possible comportament del foc. Aprofitant la xarxa de punts de mostreig de l'IEFC, es va decidir assignar a cada estaciˇ un model de combustible i un d'inflamabilitat. Aquelles estacions que ja s'havien mostreja abans, se'ls va assignar un model en gabinet.
1997 Amb el desenvolupament de la informÓtica (ordinadors cada cop mÚs potents i programari cada cop mÚs elaborat) i per facilitar l'accÚs a tota aquesta informaciˇ es va constituir el SIBosC. Inicialment inclo´a l'Inventari Ecol˛gic, el Mapa de Cobertes i els Mapes de Models, generats al centre i, a peticiˇ del Departament de Medi Ambient, les dades del Segundo Inventario Forestal Nacional (IFN2) a Catalunya.
  Per extreure el mÓxim profit de la informaciˇ obtinguda es va elaborar una aplicaciˇ informÓtica (MiraBosc) per gestionar les dades de camp, de laboratori i els resultats obtinguts de l'IEFC.
2000 S'inicia la publicaciˇ de la sÝntesi de resultats de l'Inventari Ecol˛gic i Forestal de Catalunya (grÓcies a un ajut de la fundaciˇ Territoti i Paisatge de Caixa Catalunya). El 21 de marš es fa un acte de presentaciˇ del primer volum a l'Auditori de la Pedrera.
  S'inicia el mostreig del Tercer Inventario Forestal Nacional a Catalunya (IFN3) en conveni entre el CREAF i la Direcciˇn General para la Biodiversidad. Es mostregen algunes de les variables ecol˛giques de l'IEFC (biomassa i producciˇ de fusta, branques i fulles, anÓlisi de nutrients, mida mitja de les fulles).
2001 Les dades de l'IEFC (i de l'IFN3) es van integrar en una base de dades relacional i l'aplicaciˇ per gestionar-les va esdevenir un gestor de bases de dades.
2003 Es constitueix una versiˇ en lÝnia del gestor de bases de dades forestals (MiraBosc On-Line) per consultar la base per Internet.
2004 S'acaba la publicaciˇ de la sÝntesi de resultats de l'Inventari Ecol˛gic i Forestal de Catalunya i de la primera versiˇ del Mapa de Cobertes del S˛l de Catalunya i dels Mapes de Models de Combustible i de Models d'Inflamabilitat. L'obra estÓ formada per 10 volums, un per a cada una de les vuit regions forestals, un volum de mŔtodes i un resum per a tot Catalunya.
2005 Publicaciˇ dels indicadors ecol˛gics en llibres annexes a la publicaciˇ de l'IFN3 per demarcacions. Inclouen biomassa i quantitat de carboni totals i de les branques i fulles, factors d'expansiˇ de la biomassa (valors que permeten calcular la biomassa a partir del volum de fusta per espŔcie, qualitat i classe diamŔtrica), la concentraciˇ de nutrients a les fulles, la vida mitja de les fulles i la segona ediciˇ dels mapes de models.
© CREAF 1997-