Material i Mètodes

Mostreig de camp

Propietats òptiques de les capçades

En la secció 14.1 s’anava anotant, a diferents hores del dia, la lectura de radiació obtinguda amb un radiòmetre, l’hora de la lectura i un índex de la nebulositat observada en aquell moment (vuitens de cel cobert). Les mesures es prenien bé en clarianes (de diàmetre més gran de deu metres) properes a l’estació, o bé a fora de l’estació.

En la secció 14.2 es feien aquestes mateixes mesures en un o més transsectes dins de les estacions de tipus parcel·la. S’anotava l’hora d’inici del transsecte i l’índex de nebulositat i l’hora d’acabament i l’índex de nebulositat corresponent. Els transsectes es feien seguint les cordes que delimitaven la parcel·la i les lectures del radiòmetre s’efectuaven en intervals de dos metres. En les observacions, entre d’altres coses, s’anotava el model de l’aparell utilitzat. Les dades de l’exemple s’han extret d’una estació de mostreig del Solsonès (CG894554). Aquestes dades només es van prendre a les estacions de tipus parcel·la de les primeres comarques mostrejades.

Gracia, C.; Burriel, J. A.; Ibàñez, J.; Mata, T. i Vayreda, J. (2004). Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya. Mètodes. Bellaterra: CREAF. ISBN: 84-932860-2-8.