Introducció

Determinació de la superfície de bosc: el Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya

Llegenda

L’MCSC és un producte digital que distingeix els principals tipus de cobertes del sòl. En resposta a les necessitats d’ús de l’MCSC que té l’Administració, en el procés d’elaboració, el nombre de categories de la llegenda ha anat augmentant fins a arribar a les 22 actuals. Aquestes categories són:

  1. Boscos densos (no de ribera): fisiognomia de bosc, amb una cabuda coberta o recobriment arbori superior o igual al 20%. Hi són incloses les urbanitzacions amb més d’un 20% de recobriment arbori.
  2. Boscos clars (no de ribera): boscos amb una cabuda coberta o recobriment arbori entre el 5% i el 20%.
  3. Boscos de ribera: boscos d’espècies ripícoles a la riba dels cursos d’aigua sense marc de plantació.
  4. Reforestacions recents: àrees on els arbres, encara joves, tenen una mida que permet reconèixer per fotointerpretació el marc de plantació i/o l’aterrassament del terreny i, per tant, el seu origen. No hi són incloses les plantacions de pollancres ni de plàtans (categories 5 i 6).
  5. Plantacions de pollancres: plantacions de pollancres (Populus sp. pl.) amb el marc de plantació ben definit.
  6. Plantacions de plàtans: plantacions de plàtans (Platanus sp. pl.) amb el marc de plantació ben definit.
  7. Matollars: terrenys amb un recobriment arbustiu superior o igual al 20% i sempre que el recobriment arbori sigui inferior al 5%.
  8. Prats i herbassars: terrenys amb un recobriment herbaci superior o igual al 20% i sempre que el recobriment arbori sigui inferior al 5% i el recobriment arbustiu, inferior al 20%.
  9. Vegetació d’aiguamolls: formació on el recobriment d’espècies d’aiguamolls és igual o superior al 20%. Inclou també les molleres d’alta muntanya.
  10. Incendis recents: indrets cremats detectats per fotointerpretació de la coberta forestal (ortofoto de 1993).
  11. Roquissars: àrea constituïda per roques i, per extensió, qualsevol zona on apareix una unitat litològica particular.
  12. Tarteres: extensió de terreny situada al flanc d’una muntanya i coberta de pedres despreses del cim.
  13. Zones nues naturals: terrenys desproveïts de vegetació als llits dels rius, a les vores d’embassaments i llacs represats i, en general, terrenys desproveïts de vegetació com a resultat d’una forta erosió.
  14. Platges: porció de costa constituïda per sorrals.
  15. Aigües continentals: indret ocupat per aigua (llacs, rius, embassaments o canals artificials).
  16. Glaceres i congestes: àrees cobertes de masses de glaç o de neus que se suposen més o menys permanents en el moment de l’obtenció de la foto (generalment, finals de primavera o estiu).
  17. Conreus: terrenys sembrats de llenyoses i/o d’herbàcies anuals o plurianuals.
  18. Zones urbanitzades: àrea constituïda per construccions contínues o més o menys disperses. Hi són incloses les urbanitzacions amb menys d’un 20% de recobriment arbori.
  19. Vies de comunicació: infraestructures viàries amb una amplada superior a 10 m i una longitud mínima de 50 m (autopistes, carreteres, etc.). No s’hi inclou la xarxa viària urbana (categoria 18).
  20. Zones esportives i lúdiques: qualsevol instal·lació esportiva o de lleure situada fora del nucli urbà (camps de futbol, piscines, càmpings, camps de golf, etc.).
  21. Zones d’extracció minera i abocadors: qualsevol tipus d’extracció de mineral o roca a cel obert i els abocadors d’escombraries o runa.
  22. Zones nues artificials: terrenys desproveïts de vegetació com a conseqüència d’una forta pertorbació artificial.

Les categories d’aquesta llegenda poden reagrupar-se en categories més generals, cosa que facilita la comparació amb d’altres cartografies temàtiques, de la manera següent:

  • Forestal: categories 1 a 16.
  • Bosc: categories 1 a 6.
  • Improductiu natural: categories 11 a 16.
  • Aigües continentals: categoria 15.
  • Conreus: categoria 17.
  • Improductiu artificial: categories 18 a 22.

L’objectiu de l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya és el bosc (categories 1 a 6 de l’MCSC).

En el cas de les comarques de l’Anoia i d’Osona es va fer una ampliació d’aquesta llegenda per encàrrec del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), distingint entre conreus de secà i de regadiu. Per poder fer aquesta distinció es van emprar les ortofotos d’infraroig color de l’ICC (píxel de 2,5 m) corresponents al període 1996-1997. En alguns llocs, es va fer treball de camp per verificar l’existència de conreus de regadiu. En aquest cas, aquestes categories estan referides als anys 1996-1997.

A principis de l’any 2003, es va començar a elaborar la segona edició del Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya (MCSC-2). Aquest mapa es fa adaptant l’MCSC de 1993 als canvis de cobertes que s’han produït i a una escala més detallada (1:5.000) atès que el material de base que s’utilitza són les ortofotos digitals de l’ICC de la sèrie 1:5.000 (píxel de 0,5 m) corresponents al període 2000-2003. La llegenda de l’MCSC-2 té 61 categories, però sempre són el resultat de la divisió d’una categoria de l’MCSC-1 en dos o més categories noves, d’aquesta manera es manté l’estricta compatibilitat entre ambdues cartografies. Per facilitar encara més aquesta compatibilitat la llegenda de l’MCSC-2 és jeràrquica i consta de tres nivells i un subnivell. El primer nivell correspon a la distinció més bàsica possible de les cobertes: terrenys forestals, aigües continentals, conreus i improductius artificials. El subnivell 1F correspon a les cobertes que apareixen en aquesta sèrie de publicacions de síntesi de resultats de l’IEFC. El segon nivell correspon a la llegenda de l’MCSC-1 i el tercer nivell és la nova llegenda de 61 categories. Aquest tercer nivell distingeix gairebé totes les cobertes del nivell tres del CORINE Land Cover i algunes de les corresponents als nivells quatre i cinc d’aquest mapa.

Gracia, C.; Burriel, J. A.; Ibàñez, J.; Mata, T. i Vayreda, J. (2004). Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya. Mètodes. Bellaterra: CREAF. ISBN: 84-932860-2-8.