Introducció

Determinació de les característiques del bosc: l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya

Taxa de caiguda i taxa de descomposició de les fulles

La virosta acumulada al sòl és un paràmetre important en la caracterització d’un ecosistema forestal. D’una banda, la biomassa de virosta acumulada depèn de l’aportació, per la qual cosa és important conèixer la biomassa existent i la seva taxa de renovació o de caiguda (fulles, branques, escorça, fruits, etc.). D’altra banda, i depenent dels processos de descomposició, aquesta virosta s’incorporarà en forma de matèria orgànica més o menys ràpidament al sòl, fet que significa la reutilització de molts dels elements que poden ser escassos o fins i tot limitants per al creixement. Els processos de descomposició estan principalment protagonitzats pels organismes descomponedors del sòl. Hi influeixen també les característiques climàtiques. La descomposició de materials és resultat de tota una sèrie de reaccions físiques (fragmentació) i químiques (dilució), en les quals són importants, per exemple, els canvis de temperatura i humitat. Aquests factors també condicionen de manera notable l’activitat dels organismes descomponedors.

Per conèixer la dinàmica del reciclatge de la matèria orgànica a la parcel·la, a l’IEFC s’estima, d’una banda, la renovació foliar, que és una mesura de la quantitat de fulles produïdes cada any i, de l’altra, l’aportació que això significa davant la dinàmica de descomposició de la fullaraca. Finalment, es quantifica la concentració de nutrients a la virosta.

Gracia, C.; Burriel, J. A.; Ibàñez, J.; Mata, T. i Vayreda, J. (2004). Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya. Mètodes. Bellaterra: CREAF. ISBN: 84-932860-2-8.