Introducció

Determinació de les característiques del bosc: l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya

Volum

L’avaluació dels recursos existents mitjançant un inventari forestal es fa a partir del càlcul del volum amb escorça i del volum de fusta del tronc, ja que aquest és el recurs més valorat des d’un punt de vista econòmic. El volum del tronc d’un arbre (volum del canó) depèn de tres paràmetres bàsics: l’àrea basal o secció del tronc a 1,30 m del terra, l’altura de l’arbre i la forma del tronc. La forma de l’arbre és una característica que no solament varia amb l’espècie, sinó també amb la seva mida. La relació entre el volum real del tronc i el volum que tindria si fos un cilindre de base igual a la secció basal de l’arbre i la mateixa altura, és el que s’anomena coeficient de forma.

A partir d’aquestes dades, s’obté la informació de l’estat actual del bosc i del seu potencial productiu i econòmic. Però, en fer l’anàlisi d’existències, producció i estat del bosc, no es pot prescindir d’una sèrie de factors que intervenen més o menys directament en els processos de producció o que en formen part. Així, a l’IEFC el plantejament d’aquest apartat va més enllà d’un simple càlcul de volums de fusta: s’amplia la informació a altres fraccions dels arbres que fins ara no s’havien considerat, com són la biomassa i la producció de totes les fraccions aèries de l’arbre: fusta (del tronc), escorça (del tronc), branques i fulles.

Gracia, C.; Burriel, J. A.; Ibàñez, J.; Mata, T. i Vayreda, J. (2004). Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya. Mètodes. Bellaterra: CREAF. ISBN: 84-932860-2-8.